söndag 28 februari 2010

Söndagsstek it is!!!!



I dag är det ju söndag och på söndagar så ska man väl äta söndagsstek?! Jag har nästan aldrig gjort stek så det tänkte jag ge mig på att tillaga i dag....

Örtkryddad skinkstek
1 kg skinkstek
5 klyftor vitlök
basilika
timjan
dragon
koriander
salvia
2 msk fond ( t e x vilt, kantarell eller vad som finns hemma)
4 dl grädde
2 msk soya

Krossa vitlöken i en mortel med salt. Blanda i resten av kryddorna efterhand och späd lite med olja. Smeta in kryddorna på steken så att det täcker runt om, låt stå och dra en stund. Bryn steken i stekpanna innan du sätter in den i ugnen.
Lägg steken i en ugnsform med en termometer i tjockaste delen. Stek den i 175 grader tills termometern visar 70 grader, cirka 1-1,5 timmar. Ta sedan upp steken och slå in den i folie och låt den vila en stund. Vispa ur formen med lite vatten och slå upp det i en kastrull, häll på grädde soya och fonden. Låt detta koka i hop en stund. Servera steken med såsen och potatis och givetvis en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar